+46730729391

Blog (swe)

Pontus Orre, photographer

Remote, inte bara på sport

Här visar Prins Carl Philip hur lång prinsessan Sofia och hans nyfödda bebis är. Vidvinkel och en tajtare variant. Remote kan användas på annat än sport :) På uppdrag av Aftonbladet. 

Pontus OrreComment
Miraklet

När uppdraget är: "åk till Frankrike och gör Zlatans avtryck i landet" och du vet att det enda tillfället du får med Zlatan på riktigt är via ett 400 mm objektiv och 90 minuter på fotbollsplanen... Inför EM förra året åkte jag och reporter Petra ner i maj för att prata med alla möjliga människor, förutom Zlatan själv då, om vilka avtryck han har gjort. Många tyckte att var dryg. Ungefär lika många tyckte att han var fantastisk. Bildmässigt inte så spännande men när en kvinna med baguett dyker upp precis framför en vägskylt där någon satt upp en zlatan-mask. Då infinner sig lite glädje och känslan av ett mirakle. Bilden, ja den tror jag inte användes. Men den var rolig att ta. 

Zlatan_Paris_FOTOGRAFPONTUSORRE0065.jpg
Pontus OrreComment
Svenska mästare

HV71 vann den sista och avgörande finalmatchen och besegrade därmed Brynäs. På uppdrag av Sportbladet. 

Trailer

Trailern användes i Sportbladets sociala medier för att sprida reportaget som är byggt på text+stillbilder. Reportaget handlar om AIK och deras akademilag. Läs reportaget här
Här följer några bilder: 
 

Pontus OrreComment
När bilden bygger journalistiken

Solna, 04:30. Over and out.

Sveriges största musiktävling och tv-program, Melodifestivalen, är nu över för den här gången och vinnaren är korad. Robin Bengtsson vann hela kalaset och får representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år går i Ukraina.  Tillsammans med två fotograf-kollegor har jag bevakat repetitioner, sändningar, presskonferenser, intervjuer och efterfesterna för Aftonbladets räkning.

Det är utan tvekan det mest bevakade nöjes-eventet under hela året och stora resurser läggs på detta av de olika mediabolagen. Stillbilden har en stark ställning på Aftonbladet, i samband med Melodifestivalen är den verkligen stark och tidningen har flest fotografer/bildjournalister på plats av all media. Två på alla deltävlingar och tre på finalen. Varför så många tänker ni? Lite bilder på scenen så är det väl klart? Nja. Känslan av att vi är just bildjournalister känns extra under Melodifestivalen. För att det ska kunna produceras bloggposter, webb-nyheter och tidningssidor behövs just sillbilder och ett öga för detaljer, vad som händer utanför tv-tittarnas synfält. Hur har repetitionerna sett ut tidigare, är det några speciella personer i publiken och på efterfesterna? Allt som har ett litet nyhetsvärde eller bara en bara en bild som blir ett kul inlägg kan användas. Detta blir extra viktigt eftersom reportrarna inte sitter i arenan under sändningen. Vi är deras ögon och nyhetsvärderar på plats. 

Jag tror på mixen i flödet av nyheter och där måste nöjesnyheter få ta plats. Melodifestivalen gör miljoner människor både arga och glada varje vecka och folk vill se och läsa om allt som händer.

Hit levererar vi bilder: 
1. Schlagerbloggen

Tobbe Ek, Aftonbladets nöjesreporter som har jobbat med Melodifestivalen i hundra år, (nästan) har en Schlagerblogg. Här publiceras allt som inte är tillräckligt stort för att bli artiklar. Roliga grejer som vi ser på scenen eller utanför. Mycket av materialet som publiceras på bloggen länkas även ut på "ettan"  (Startsidan på Aftonbladet). Texterna skrivs utifrån bilderna och inte tvärtom.

2. Webben
Inga konstigheter, alla fattar vad jag menar? Just precis. Bilder till artiklar på webben.
I år lade vi ned några extra timmar på att få ihop ett och annat bildextra, för att sammanfatta Mellon. Se här, här och här .

3. Papperstidningen

Vad vill jag med det här då? Bildjournalistik behövs, om någon mediachef ute i landet någonsin har tvivlat! 
Här följer några bilder:

Pontus OrreComment
Terrorattacken i Istanbul

2017 började intensivt med resa ner till Istanbul på nyårsdagen. Skjutning på nattklubben Reina. 39 döda och 69 skadade. En av de omkomna är Yunus Görmek, 23, som jobbade extra i garderoben på nattklubben. Den andra januari begravdes han. Många närvarade vid minnesstunden utanför moskén och sedan vid begravningen. 

Pontus OrreComment
Sammanfattning av 2016

Händelserikt år för den frilansande fotografen från Hälsingland. Här kommer en sammanfattning av 2016! Vi börjar med lite siffror. 
192 mappar (varje mapp är ett uppdrag)
3,55 TR stillbilder och rörligt material. 

Många resor och förtroendet att bevaka både fotbolls-EM i Frankrike, OS i Rio och presidentvalet i USA. 
Andelen rörligt på jobb ökade kraftigt under 2016, både live-tv och kreativa inslag. Kul och lärorikt. Behöver ni hjälp med rörlig bild, hör av er! 
 

Januari

Februari

Mars

April

Maj

Juni

Tillsammans med Erik Niva åkte jag ner till Frankrike för att göra TV med Erik. Tanken var ett klipp om dagen, antingen med tyngd eller lite mer lättsamt. Två exempel på högt och lågt
När TV-inslagen var gjorda skiftade vi om till matchbevakning. Erik skrev krönikor och jag försökte ta unika bilder bland hundratals fotografer på varje match. Utöver det plåtade jag supportrar runt om i Frankrike för att försöka få ihop nått kul. Resultatet ser du här nedanför. 

Här följer en hög med stillbilder!

Juli
Mitten på juli blev min semester för att sedan, tio dagar innan OS skulle börja, vara på plats i Rio de Janeiro tillsammans med reporter Kristoffer. Vi gjorde reportage om hur OS påverkade staden och lättare grejer, som det här

Augusti
Den femte augusti invigdes OS och sedan rullade augusti bara på av farten. Eftersom jag var extremt duktig på att blogga under OS så kan du läsa om varje dag: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27

September

Oktober
 

November
Åkte till USA med reporter Robert Laul för att göra tv i vlog-format inför presidentvalet. 10 dagar, 10 inslag. Någon enstaka stillbild blev det. 

Klicka här för att komma till alla tio inslagen :)

Klicka här för att komma till alla tio inslagen :)

December

Hurra! Hundra timmar senare så var det här blogginlägget klart. Nu rusar vi vidare med 2017! 

Pontus Orre {@} Comments
USA
När Donald Trump lämnade sitt valmöte i Raleigh, North Carolina, passade vi på att bli förevigade, med våra otympliga reskamrater. 

När Donald Trump lämnade sitt valmöte i Raleigh, North Carolina, passade vi på att bli förevigade, med våra otympliga reskamrater. 

Tio dagar innan presidentvalet åkte jag och reporten Robert Laul till USA för Aftonbladets räkning. Tanken var att hitta känslorna och åsikterna hos folket. Till vår hjälp hade vi två pappdockor för att göra tv-inslagen visuella. Resultatet blev tio inslag och du ser dem här nedan. 

Pontus OrreComment
Live

På plats på Gotland och sände live för kriminalprogrammet Brottscentralen, som sänds på AftonbladetTV.

Så här såg det ut bakom kameran... 

Så här såg det ut bakom kameran... 

Och här bilden som gick ut i sändningen.
Och här bilden som gick ut i sändningen.
Pontus OrreComment
Ygeman på derby

Inrikesminister Anders Ygeman var igår på plats på fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK för att följa polisens arbete. För Aftonbladet. 

Pontus OrreComment
Debutanten
Pontus OrreComment
Semester

27 dagar sedan OS i Rio invigdes. Dilma Rousseff, som sedan tidigare varit avstängd från "jobbet" som Brasiliens president, avsattes idag efter omröstning i senaten. Själv har jag semester i Barsilien fram till den 5 september, sen väntar VM-kvalmatchen mellan Sverige och Nederländerna den 6:e september. 

En man vilar några timmar innan OS-invigningen på Maracana i Rio de Janeiro.  

En man vilar några timmar innan OS-invigningen på Maracana i Rio de Janeiro.  

Pontus OrreComment
OS dag 27

Några timmar innan avslutningsceremonin för OS drog igång mötte vi upp Sandra. Hon bodde i Vila autódromo. Favelan som har jämnats med marken för att ge plats åt OS-området i Barra, Rio de Janeiro. Vad tycker då Sandra om OS? Läs Kristoffers text här
Nu har jag gjort mitt för den här gången. OS är över och jag kommer ta någon veckas semester! Tchau! 

Pontus OrreComment
OS dag 26
Området Deodoro är ett av flera "clusters" där os-tävlingarna går. Det är ett militärområde och i de lite mer bergiga delen körs mountainbiken. Här i de konstgjorda favelabyggnaderna har militären tidigare övat. Nu är det mer en häftig bakgrund tillsammans med ringarna under tävlingarna. 

Området Deodoro är ett av flera "clusters" där os-tävlingarna går. Det är ett militärområde och i de lite mer bergiga delen körs mountainbiken. Här i de konstgjorda favelabyggnaderna har militären tidigare övat. Nu är det mer en häftig bakgrund tillsammans med ringarna under tävlingarna. 

Så, till dagens tävling! Jenny Rissveds kom till OS med finfina resultat i bagaget. Etta på VM och formen höll tydligen i sig. I mål och en guldmedalj väntade vid prisceremonin. Så här blev bilderna från dagen. 

Pontus OrreComment