+46730729391

Blog (swe)

Pontus Orre, photographer

När bilden bygger journalistiken

Solna, 04:30. Over and out.

Sveriges största musiktävling och tv-program, Melodifestivalen, är nu över för den här gången och vinnaren är korad. Robin Bengtsson vann hela kalaset och får representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år går i Ukraina.  Tillsammans med två fotograf-kollegor har jag bevakat repetitioner, sändningar, presskonferenser, intervjuer och efterfesterna för Aftonbladets räkning.

Det är utan tvekan det mest bevakade nöjes-eventet under hela året och stora resurser läggs på detta av de olika mediabolagen. Stillbilden har en stark ställning på Aftonbladet, i samband med Melodifestivalen är den verkligen stark och tidningen har flest fotografer/bildjournalister på plats av all media. Två på alla deltävlingar och tre på finalen. Varför så många tänker ni? Lite bilder på scenen så är det väl klart? Nja. Känslan av att vi är just bildjournalister känns extra under Melodifestivalen. För att det ska kunna produceras bloggposter, webb-nyheter och tidningssidor behövs just sillbilder och ett öga för detaljer, vad som händer utanför tv-tittarnas synfält. Hur har repetitionerna sett ut tidigare, är det några speciella personer i publiken och på efterfesterna? Allt som har ett litet nyhetsvärde eller bara en bara en bild som blir ett kul inlägg kan användas. Detta blir extra viktigt eftersom reportrarna inte sitter i arenan under sändningen. Vi är deras ögon och nyhetsvärderar på plats. 

Jag tror på mixen i flödet av nyheter och där måste nöjesnyheter få ta plats. Melodifestivalen gör miljoner människor både arga och glada varje vecka och folk vill se och läsa om allt som händer.

Hit levererar vi bilder: 
1. Schlagerbloggen

Tobbe Ek, Aftonbladets nöjesreporter som har jobbat med Melodifestivalen i hundra år, (nästan) har en Schlagerblogg. Här publiceras allt som inte är tillräckligt stort för att bli artiklar. Roliga grejer som vi ser på scenen eller utanför. Mycket av materialet som publiceras på bloggen länkas även ut på "ettan"  (Startsidan på Aftonbladet). Texterna skrivs utifrån bilderna och inte tvärtom.

2. Webben
Inga konstigheter, alla fattar vad jag menar? Just precis. Bilder till artiklar på webben.
I år lade vi ned några extra timmar på att få ihop ett och annat bildextra, för att sammanfatta Mellon. Se här, här och här .

3. Papperstidningen

Vad vill jag med det här då? Bildjournalistik behövs, om någon mediachef ute i landet någonsin har tvivlat! 
Här följer några bilder:

Pontus OrreComment